ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Οι διαλέξεις και δράσεις του p_public λαμβάνουν χώρα στην πόλη των Χανίων, στην Κρήτη.

Τα προτεινόμενα μέρη για δράσεις είναι ενδεικτικά τα εξής:

Δημοτική Αγορά και Βόρεια σκαλάκια Αγοράς (οδός Τσουδερών), Πλατεία οδού Νικηφόρου Επισκόπου, Βενετσιάνικη Εκκλησία Αγίας Ειρήνης, Εκκλησία Αγ. Ρόκκου, Πλατεία 1821 (Σπλάντζιας), Υπόγεια Κρήνη Σπλάντζιας, Convento Αγίου Νικολάου, Πλατεία οδών Σήφακα και Ριανού, Πλατεία οδών Δαιδάλου και Γεράσιμου, Προμαχώνας Santa Lucia, Πύλη Sabbionara, Προμαχώνας Mocenigo, Προμαχώνας Αγίου Νικολάου του Μώλου, Προβλήτες Ενετικού Λιμανιού, Αστικό Κενό δίπλα από το Γιαλί Τζαμισί, Φρούριο Φιρκά, Προμαχώνας Lando, Παρεκκλήσι Renier, Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου, Καθολική Εκκλησία, Πλατεία Αθηναγόρα (Τριμάρτυρης) κ.λ.π.


Προβολή Προτεινόμενα Σημεία/ Suggested Spots σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης. Είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έκτισαν την “Κυδωνια”. Από ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, βρέθηκε ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. 
Η πρώτη βυζαντινή περίοδος διήρκεσε από το 395 ως το 824 μ.Χ. Κατά την Αραβοκρατία που ακολούθησε η πόλη ονομαζόταν Al Hanim. Η δεύτερη βυζαντινή περίοδος κράτησε από το 961 μ.Χ. μέχρι το 1204 μ.Χ. και το όνομά της άλλαξε σε Χανιά. 
Μετά την τέταρτη σταυροφορία (1204μ.Χ.) και την πτώση της Βυζαντινής κυριαρχίας στην περιοχή στην πόλη επικράτησαν Ενετοί και Γενουάτες κατακτητές. Η επαφή με τη Βενετία βοήθησε στο να αναμειχθούν οι δύο κουλτούρες, χωρίς όμως οι Κρήτες να χάσουν τις ελληνοχριστιανικές τους παραδόσεις. Το όνομα της πόλης άλλαξε σε La Canea και οι βυζαντινές οχυρώσεις ενισχύθηκαν δίνοντας στα Χανιά τη σημερινή τους μορφή. Τα Χανιά, κατά την περίοδο αυτή, περιέχουν μίγμα βυζαντινού, ενετικού και κλασικού ελληνικού πολιτισμού. 
Παρόλα αυτά, τα τείχη της δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους Οθωμανούς από το να καταλάβουν την πόλη το 1645. 
Το 1898, κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινημάτων για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα, οι Μεγάλες δυνάμεις έκαναν τα Χανιά πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης Κρητικής Πολιτείας. Η πόλη έπαψε να αποτελεί ένα απομακρυσμένο βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έγινε κοσμοπολίτικη ξανακερδίζοντας το ρόλο της ως σταυροδρόμι των πολιτισμών της Ευρώπης και της Ανατολής. Πολλά σημαντικά κτήρια χτίστηκαν κατά την περίοδο αυτή, κυρίως στην οδό Νεάρχου, καθώς και στο προάστιο της Χαλέπας, όπου βρίσκονταν τα προξενεία των προστάτιδων δυνάμεων.
Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά στην ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Πιθανόν από παραφθορά του ονόματος Χθονία, που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από το Αραβικό Χάνι ή τέλος από την αλχανία κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας).