ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Back
7 6 5 4 3 2 1
Back
cocktail partYcipation II

cocktail partYcipation II

Επίσημη έναρξη φεστιβάλ p_public 2014, στην πλατεία Κατεχάκη

From D.I.Y. (Do It Yourself)  to D.I.W.O. (Do It With Others)

Η έμπνευση, η επικοινωνία και η συνεργασία, συνέθεσαν τα συστατικά των cocktails του φεστιβάλ. Εγκαινιάσαμε την έναρξη του p_public και επινοήσαμε μαζί, παίζοντας και δοκιμάζοντας, τα πιο δημιουργικά cocktails!

Προσοχή στο κενό μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Διαδραστική εικαστική εγκατάσταση “Προσοχή στο κενό μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας”

Από τη φωτογραφική ομάδα Φωτοσκίαση, στο Convento Αγ.Νικολάου

Η Φωτογραφική Ομάδα “Φωτοσκίαση” παρουσιάζει τους: Άγκη, Ελένη, Τώνια, Νίνα, Vito, Αντώνη

Εικαστική παρέμβαση ται η δυνατότητα στο θεατή να προβληματιστεί για το ρόλο του σε σχέση με το φυσικό και το δομημένο τοπίο.

 

Σπάσε το όριο

Παιχνίδι “Σπάσε το Όριο”

Από τις Μαρία Αγγελίδου, Δάφνη Δημοπούλου και Ντιάνα Τσομπάνογλου, στον Δημοτικό Κήπο

Ένα παιχνίδι για τη συμβολική αναπαράσταση της υφιστάμενης κατάστασης της περιορισμένης δράσης των παιδιών σ'αυτόν. Ένα στύλος, μια επιφάνεια-πλέγμα, μερικές κορδέλες και περισσότερα κρυμμένα αντικείμενα θα αποτελέσουν το σκηνικό της δράσης. Τα παιδιά, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι βρίσκεται πίσω από την επιφάνεια, ενώ θα κινούνται περιορισμένα μπροστά της. Μπορούν να σκάψουν, να σκίσουν, να τρυπήσουν για να φτάσουν πέρα από την επιφάνεια-όριο για να δουν τι υπάρχει εκεί.

Startup Design

Έκθεση “Νεοφυής Σχεδιασμός”            

Από τον Άγγελο Φλώρο, σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Μαγνησίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην πύλη Sabbionara

Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα ενός ενταντικού διαπανεπιστημιακού εργαστηρίου πάνω στο διαδραστικό σχεδιασμό. Συμμετείχαν φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Μαγνησίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την επιμέλεια των διδασκόντων Άγγελου Φλώρου και Γιώργου Καλαούζη. Στόχος του εργαστηρίου αποτέλεσε η εξοικείωση των φοιτητών Αρχιτεκτονική με νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση καινοτόμων διαδραστικών τεχνολογιών ως νέες φύτρες στο σχεδιασμό.

Been there_done that

Δράση “Been there, done that”

Από τους Αναγνωστάκη Κατερίνα, Κουτλάκη Στέλλα, Ουρανό  Ζαχαρία και Σταυριδάκη Γρηγόρη, στην πλατεία 1821 (Σπλάντζια)

Στην εποχή των “selfie” και των “braggie” που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι θέση κατέχει ο πραγματικός χώρος; Η δράση στοχεύει στο να αναζητήσει το πώς αναπαράγεται ο φυσικός χώρος μέσα στον κυβερνοχώρο, κατά πόσο αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά του, τι εικόνες αποκτούμε για έναν χώρο χωρίς να τον έχουμε επισκεφθεί, αλλά έχοντάς τον δει μέσα από τα κανάλια των «τοίχων» του facebook.

Infectopia

Παιχνίδι “Infectopia”

Από τους Άρτεμις Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με τους Ελίνα Ροϊνιώτη, Στράτο Μπιχάκη και Χρήστο Κουτσουράδη, στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη)

Ένας νέος ιός πλήττει τα Χανιά και είναι άκρως μεταδοτικός και επικίνδυνος! Δύο αντίπαλες ομάδες ανταγωνίζονται για την επιβίωση της πόλης των Χανίων. Το Infectopia αποτελεί παραλλαγή της αμπάριζας, στην οποία οι Φύλακες και οι Virus μάχονται σώμα με σώμα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να νικήσουν, είτε αποδεκατίζοντας την άλλη ομαδα παίρνοντας με το μέρος τους ένα-ένα τα μέλη της, είτε με το κινητό τους τηλεφώνου, βρίσκοντας το μυστικό κωδικό και αποκτώντας τον έλεγχο των φωτεινών προβολέων.

Σχεδιάζοντας εμπειρίες στο δημόσιο χώρο

Διάλεξη “Σχεδιάζοντας εμπειρίες στο δημόσιο χώρο”

Από την Άρτεμις Παπαγεωργίου, στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη)

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες, σχεδιαστές και κοινότητες όταν καλούνται να σχεδιάσουν μία δημόσια εμπειρία. Παρουσιάστηκαν έργα κοινοτήτων, φεστιβάλ παιχνιδιών και διαδραστικά καλλιτεχνικά έργα που λαμβάνουν χώρα μέσα στην πόλη, προκειμένου να εξερευνηθούν οι εκφάνσεις του σχεδιασμού δημόσιων εμπειριών.

Back
Διαλέξεις 2013

Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 7-8 Ιουνίου 2013

Δημόσιος Χώρος σε Εξέλιξη

Do It Yourself | Who’s the designer

Φωτογραφική έκθεση & Συμμετοχικό δρώμενο “Do It Yourself | Who’s the designer”

Από την ομάδα papairlines στην Πλατεία επί της οδού Νικηφόρου Επισκόπου (όπισθεν Δημοτικού Ωδείου)

Μέσω του D.I.Y. | Who’s the designer, οι Papairlines εξετάζουν τη συμβολή της κουλτούρας του «Φτιάξ' το Μόνος σου» στη διαμόρφωση και εξέλιξη του δημόσιου χώρου. Με μια φωτογραφική έκθεση και ένα ανοιχτό στο κοινό workshop διερευνούν τη σχέση μεταξύ D.I.Y και design και τους λόγους που οδηγούν σε αυτό.

Play & Stroll in the city | Bet on

Σκηνικό παιχνιδιού “Play & Stroll in the city | Bet on!”

Από την Έλλη Γκολογκίνα στην οδό Επισκόπου Καλλίστου

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανταγωνισμού, όπου οι παίκτες δημιουργούν ένα νέο μονοπάτι με ξύλινες παλέτες σε διάφορους σχηματισμούς, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που οι αντίπαλοι θα ορίσουν. Μετά το τέλος του αγώνα, τα άτομα παίζουν ένα προσωπικό παιχνίδι τύχης επιλέγοντας τη συνέχεια της διαδρομής τους. Παράλληλα, περαστικοί μπορούν να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι αισθήσεων, αλληλεπιδρώντας με την “κουρτίνα” μπαλονιών, η οποία βρίσκεται στην αφετηρία της διαδρομής.

Το τελευταίο εξιτήριο

Έκθεση φωτογραφίας με συνοδεία κειμένων “Το τελευταίο εξιτήριο”

Από την ομάδα tryAngle στον Άγιο Ρόκκο

Ο δημόσιος χώρος σε εγκατάλειψη. Ο δημόσιος χώρος σε επαναλειτουργία. Το παλιό νοσοκομείο στα Χανιά βρίσκεται χρόνια σε απόλυτη εγκατάλειψη. Ο χώρος από μόνος του είναι οικείος στους περισσότερους κατοίκους της πόλης αλλά παράλληλα η εγκατάλειψή του τον αποστασιοποιεί. Ο τερματισμός λειτουργείας του, κάπως ειρωνικά δεν σταμάτησε και την περίθαλψη που προσφέρει ακόμα, σε κατατρεγμένους και αναξιοπαθούντες. Χρήστες και άστεγοι βρίσκουν ακόμα καταφύγιο εκεί. Άρα η δημόσια χρήση του δεν έπαψε ποτέ να συνυπάρχει παράλληλα με την εγκατάλειψή του. Μέσα από την έκθεση, γίνεται απόπειρα να δωθεί φωνή και εικόνα στην εγκατάλειψη ενός κτιρίου με έντονο συναισθηματικό φορτίο. Σύγχρονοι, σύντομοι και συνάμα παρελθοντικοί αστικοί μύθοι. Σκέψεις ασθενών, ψυχών και (αν)ύπαρκτων προσώπων που γίνονται μικρές ιστορίες δίπλα από φωτογραφίες του χώρου.

Le Corbusier's voyage reORIENTed, 1911-2011

Εγκατάσταση “Le Corbusier's voyage reORIENTed, 1911-2011”

Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων p_public 2013

Από τους Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Elke Krasny, David Bergé στην Πύλη Sabbionara

Το 1911, ο Le Corbusier ξεκίνησε το “Ταξίδι στην Ανατολή” (Voyage d’Orient). Το 2011, η έφορος Elke Krasny σε συνεργασία με τον visual artist David Bergé επέλεξαν 5 πόλεις από τη διαδρομή αυτή, προκειμένου να τονίσουν τις διαδικασίες των σύγχρονων πολεοδομικών μεταβολών. Βάση αποτέλεσαν οι συζητήσεις με ακτιβιστές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και διανοούμενους στην Αθήνα, το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη και τη Βιέννη. Οι διάλογοι αυτοί ήταν οι αφετερίες για την παραπάνω πολεοδομική έρευνα, η οποία οδήγησε στην παραγωγή μιας σύνθετης φωτογραφικής εγκατάστασης με συνοδεία κειμένων.

Ο ΔηΜΜΜόσιος Χώρος σε κίνηση

Φωτογραφική έκθεση “Ο ΔηΜΜΜόσιος Χώρος σε κίνηση”

Αφετηρία λεωφορείων “Χανιά - Χαλέπα” στην οδό Βενιζέλου (απέναντι από τη Δημοτική Αγορά)

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση της ομάδας διοργάνωσης του p_public σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, παρουσιάζουμε εντος αστικών λεωφορειών, επιλεγμένες φωτογραφίες με αναφορά στο θέμα “ο ΔηΜΜΜόσιος Χώρος σε κίνηση”. Μέσω της φωτογραφικής αυτής έκθεσης, απεικονίζεται ο δημόσιος χώρος και η κίνηση μέσα σε αυτόν, άλλοτε κυριολεκτικά, άλλοτε με αλληγορικό τρόπο, πάντα από τη ματιά του χρήστη, σε αυτήν την περίπτωση, του φωτογράφου. Η έκθεση αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς με την τοποθέτηση των φωτογραφιών στο εσωτερικό των αστικών λεωφορείων, υπογραμμίζεται η σημασία της χρήσης των Mέσων Mαζικής Mεταφοράς.

Αγγέλα

Θεατρική παράσταση “Αγγέλα” του Γιώργου Σεβαστίκογλου

Από τη θεατρική ομάδα “Πράξεως Μίμηση” της πρωτοβουλίας “Πολύδραση” στα βόρεια σκαλάκια της Δημοτικής Αγοράς (οδός Τσουδερών)

Πρόκειται για την πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας “Πράξεως Μίμηση” της πρωτοβουλίας “Πολυδράση”. Mια αυτοκτονία, η αποκάλυψη ενός σάπιου συστήματος, η λύση του μυστηρίου, τα πρόσωπα, η θέση τους απέναντι στα περιστατικά και ο επαναπροσδιορισμός τους. Χαρακτήρες αντιφατικοί, με παρελθόν, αδυναμίες, πάθη και επιδιώξεις, συμβιβασμένοι και αγανακτισμένοι, υποχωρητικοί και ανένδοτοι σκιαγραφούν την εικόνα της πραγματικότητας της δεκαετίας του ‘50, με επίκαιρα και διαχρονικά στοιχεία και κρίσιμα ανθρώπινα προβλήματα και διλήμματα.

Συναντήσεις Εφήμερες

Εγκατάσταση “Συναντήσεις Εφήμερες”

Από τον Στέφανο Παπαϊωάννου στην Υπόγεια Κρήνη Αγίου Νικολάου (Σπλάντζια)

Εικαστική εγκατάσταση με δύο παράλληλες προβολές φωτογραφιών: η μία με συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη σειρά, ενώ η άλλη με πολλαπλάσιο αριθμό φωτογραφιών σε τυχαία σειρά. Τα στιγμιαία δίπτυχα που προκύπτουν, διαπραγματεύονται το δημόσιο χώρο, από τον οποίο προέρχονται ο ήχος και τα αντικείμενα της εγκατάστασης.

Physical Tweets

Εγκατάσταση “Physical Tweets”

Από τους Ααρών Κοέν και Άγγελο Φλώρο στην Πλατεία 1821 (Σπλάντζια)

Η εγκατάσταση “Physical Tweets” συνθέτει σε πραγματικό χρόνο τη ροή των δεδομένων όπως αυτά παράγονται συλλογικά από τους χρήστες του “p-public 2013” στο Twitter. Η εγκατάσταση αποτελείται από βιντεοπροβολή και διαδραστικό φωτισμό και τοποθετείται στην πλατεία Σπλάντζιας.

Θρυμματίζοντας το Δημόσιο Χώρο

Διαδραστική video εγκατάσταση “Θρυμματίζοντας το Δημόσιο Χώρο”

Από τους Σπύρο Αμπανάβο και Γιώργο Παπούλια στις Εσοχές του τείχους κάτω από τον Προμαχώνα Mocenigo (Πύλη της Άμμου)

Μία αιώρηση στο κενό. Μια περιπλάνηση σε δημόσιους τόπους. Θραύσματα χώρου - Διείσδυση χώρων σε τόπους – Συρραφή και Ανατομή. Ο τόπος φιλοξενείται στο χώρο. Τα χωρικά πορτραίτα αλληλεπίθενται κυβιστικά. Κίνηση και στάση σε αντίστιξη. Πώς ορίζεται η ταυτότητα του χώρου; Ήχος, Κείμενο, Εικόνα σε συγχορδίες.

Urban Sounds

Urban Sounds

Συναυλία με τους Φανταστικοί Ήχοι, KU, My Drunken Haze στον Προμαχώνα Mocenigo (Πύλη της Άμμου)

Οι Φανταστικοί Ήχοι, εμπνευσμένοι από παγκόσμιες και ελληνικές psych-folk μελωδίες, δημιουργούν έναν ιδιαίτερο ρετρο-φουτουριστικό ήχο, μέσα από την αναδόμηση και το re-edit σε samples κλασικών ή ξεχασμένων κομματιών. Ο KU και η live μπάντα του πειραματίζονται με τους ήχους της space folk, της krautrock και της σκοτεινής ηλεκτροπόπ, βασιζόμενοι στον αυτοσχεδιασμό και στις πολλαπλές περιοχές της μουσικής έκφρασης, ενώ οι My Drunken Haze φλερτάρουν με την ονειρική ποπ, την ψυχεδέλεια και τον garage ήχο και, ως μια γνήσια μουσική κολλεκτίβα βγαλμένη από τα 60’s, μας ταξιδεύουν στα ακούσματα της δεκαετίας που τους εμπνέει.

Treelogy

Διαδραστική εγκατάσταση “Treelogy”

Από τους Αναγνωστάκη Κατερίνα, Γάκα Χρήστο, Δουμάνη Χριστίνα, Κουτλάκη Στέλλα, Ουρανό Ζαχαρία στην πλατεία επί των οδών Δαιδάλου και Γερασίμου

Με την εγκατάσταση “Treelogy” επιχειρείται μια σύνδεση της παρουσίας των στοιχείων του δέντρου, της σκιάς του και των ποιοτήτων που αναπτύσσονται στην πλατεία γύρω του. Στην οπτική του θεατή – χρησιμοποιώντας τον άξονα δέντρο-πλατεία – παρεμβάλλεται ένας πειραματικός καμβάς τον οποίον συνθέτουν φως και διάφορα υλικά, δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα θεάσεων που στοχεύουν στην ανάγνωση της εξέλιξης του χώρου.

Σύντομες εικαστικές δεήσεις

Ηχητική εγκατάσταση “Σύντομες εικαστικές δεήσεις”

Από τον Γιώργο Τζέλεση στο Παρεκκλήσι των Renier (οδός Μόσχων)

Μικρή εγκατάσταση από δύο έως τρία ηχητικά γλυπτά με προσδοκία τον συγχρονισμό των θεατών που προσεγγιζουν τα έργα. Τα γλυπτά αυτά θα αποτελούνται από οικεία υλικά με στόχο τον εύκολο χειρισμό τους από το κοινό.

Αστροπαρατήρηση

Αστροπαρατήρηση

Από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στο τμήμα λιμένα μπροστά από το Φρούριο Φιρκά

Ο έναστρος ουρανός είναι πηγή έμπνευσης, θαυμασμού και αντίληψης του χώρου γύρω μας. Αλήθεια, πόσοι έχουν δει το σύμπαν και όλα αυτά που περιέχει με ένα τηλεσκόπιο; Αυτή ακριβώς την ευκαιρία θέλουμε να σας δώσουμε με τα τηλεσκόπια μας τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης. Σε ένα σκοτεινό μέρος, δίπλα στο Φρούριο Φιρκά θα στήσουμε τηλεσκόπια, κιάλια και θα σας περιμένουμε να δούμε μαζί πλανήτες, δορυφόρους, αστέρια και όποιο φωτεινό αντικείμενο σας κινεί την περιέργεια.

Music Night

Μουσική Βραδιά με τον Anamateur

στον Κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Open

Εγκατάσταση “Open”

Από τη Μαρίκα Κωνσταντινίδου στο Λιμενοβραχίονα (Διαδρομή προς το Φάρο)

Η εγκατάσταση "Open" συνίσταται από μία φωτεινή επιγραφή τοποθετημένη στο λιμενοβραχίονα του Παλιού Λιμανιού. Η λέξη αφορά τη τοποθεσία της - ενα λιμάνι στη Μεσόγειο, ενα ιστορικό σημείο όσον αφορά τη γέννηση της γραφής. Ομως η λέξη είναι στα αγγλικά, και παραπέμπει σε επιγραφή που βρισκεται σε είσοδο εμπορικών - ιδιωτικών χωρων. Ειναι ο δημόσιος χώρος όντως ανοιχτός σε όλους? Σε ποιόν ανήκει?

Υπό ποιες συνθήκες μπορούμε να φανταστούμε την οικειοποίησή του - αν όχι εμπορικές?

Sleeping project: Fan#2, Before-after”

Γκράφιτι με στένσιλ “Sleeping project: Fan#2, Before-after”

Από τους Vincent Parisot και Ειρήνη Λιναρδάκη στο Δημοτικό Στάδιο Χανίων

Στην πόλη των Χανίων επιθυμούμε να ζωγραφίσουμε δυο στένσιλ. Είναι δυο αρκετά διαφορετικά σχέδια. Το ένα (Fan#2) είναι μια μορφή τέχνης ready-made, ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας, ένα vintage βιομηχανικό αντικείμενο, συνδυασμένο με ένα ανεμιστήρα οροφής που φτιάξαμε σε ένα εγκατελειμένο παραθαλάσσιο κτήριο στο Ηράκλειο. Η δευτερή τοιχογραφία είναι απο ένα γλυπτό δύο κεφαλιών (Before–After), εμπνευσμένα από το γλυπτό που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Eδώ προκειταί για δύο κεφάλια, ένα ενός νέου αντρά και το άλλο του ίδιου άντρα αλλά μεσήλικα απεναντί του.

...Εντός και εκτός των τειχών

Εγκατάσταση “…Εντός και εκτός των τειχών”

Από τους Βαφειάδη Μιχάλη, Μπάλα Ηρώ, Ζιρώ Ιάσων, Ιωαννίδη Δανάη, Στενού Μυρτώ, Γεωργαντζή Μαριλένα στον Προμαχώνα Mocenigo (Πύλη της Άμμου)

Οι κορδέλες που χορεύουν με τη θαλασσινή αύρα γίνονται το χέρι που καλεί με νόημα τον επισκέπτη προς την άκρη της πόλης. Η μουσική από τα καμπανάκια που έχουν κρεμαστεί σε αυτές, είναι το σφύριγμα να αντιληφθείς ότι κάτι συμβαίνει εκεί. Ένα πολύχρωμο πανηγύρι έχει στηθεί στον προμαχώνα.

 

Περισσότερες φωτογραφίες σύντομα…